Chřestová polévka s rajčaty recept


Chřestová polévka s rajčaty recept.

Ingredience pro chřestovou polévku s rajčaty:
- 500 g zeleného chřestu
- 250 g čerstvých rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového bujónu
- 100 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- pár lístků čerstvé bazalky pro ozdobu

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno. Rajčata spařte, oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky. Chřest omyjte, odstraňte dřevnaté konce a nakrájejte na menší kousky.
2. V kastrolu rozehřejte olivový olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a rajčata, krátce osmahněte.
3. Přidejte nakrájený chřest a zalijte zeleninovým bujónem. Vařte na středním plameni asi 15 minut, dokud není chřest měkký.
4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Přidejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti a povařte ještě 5 minut.
5. Polévku podávejte teplou, ozdobenou lístky bazalky.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky trochu sušeného tymiánu nebo rozmarýnu.
- Pokud máte raději hustší polévky, můžete přidat trochu rozpuštěného másla smíchaného s moukou a nechat polévku povařit několik minut, aby se zahustila.
- Chřestová polévka s rajčaty je výborná i studená, ideální pro letní dny.