Chřestová polévka s pestem recept


Chřestová polévka s pestem recept.

Ingredience pro chřestovou polévku:

- 500 g zeleného chřestu
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Kousek másla

Ingredience pro pesto:

- Hrnek čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce piniových oříšků nebo vlašských ořechů
- 50 g parmazánu
- 100 ml olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Recept:

1. Nejprve připravte chřest. Odstraňte dřevité konce, které se snadno zlomí, když chřest ohýbáte. Zbytek chřestu nakrájejte na menší kousky, špičky chřestu odložte stranou.
2. Na středním ohni rozpalte v hrnci olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
3. Přidejte nakrájený chřest (kromě špiček) a restujte dalších 5 minut.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud chřest není měkký, přibližně 15 minut.
5. Mezitím na pánvi na troše másla orestujte stranou odložené špičky chřestu, dokud nejsou křupavé.
6. Jakmile je chřest v polévce měkký, přidejte smetanu a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka.
7. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
8. Pesto připravte mixováním bazalky, česneku, oříšků, parmazánu a olivového oleje v mixéru na hladkou pastu. Ochutnejte a případně dochutíte solí a pepřem.

Podávání:

Polévku podávejte s lžící pesta a ozdobte orestovanými špičkami chřestu. Můžete také přidat několik kapek olivového oleje a posypat parmazánem pro ještě intenzivnější chuť.

Tipy:

- Pro veganskou verzi polévky použijte veganskou smetanu a vynechejte parmazán nebo použijte veganskou alternativu.
- Chřestovou polévku můžete připravit i z bílého chřestu. Výsledná chuť bude jemnější, ale postup zůstává stejný.
- Při servírování můžete polévku posypat také praženými piniovými oříšky pro přidanou texturu.
- Pro extra krémovou texturu můžete přidat více smetany nebo dokonce trochu mascarpone.