Chřestová polévka recept.
Chřestová polévka je jemná a lahodná jarní pochoutka. Abychom ji připravili, budeme potřebovat následující ingredience:
- 500 g zeleného chřestu
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a čerstvě mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
- několik lístků čerstvého tymiánu nebo petrželky na ozdobu
Recept:
1. Chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a tyto spodní části dáme stranou, protože je použijeme pro zvýšení chuti vývaru. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky.
2. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme.
3. V hlubokém hrnci rozpustíme máslo a na něm zpěníme cibuli a česnek dozlatova.
4. Přidáme nakrájený chřest (kromě dřevnatých konců) a necháme ho chvíli zpěnit.
5. Posypeme moukou, promícháme a necháme krátce osmahnout.
6. Postupně přiléváme zeleninový vývar, stále mícháme a přivedeme k varu.
7. Přidáme dřevnaté konce chřestu pro zvýšení chuti a necháme polévku vařit na mírném ohni asi 15 minut.
8. Po této době dřevnaté konce vyjmeme a polévku rozmixujeme do hladka.
9. Přilijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Dobře promícháme a přivedeme k opětovnému varu.
10. Polévku podáváme ozdobenou čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro zjemnění chuti můžete do polévky přidat lžíci kvalitního olivového oleje nebo kousíček másla před podáváním.
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete přidat více smetany, ale pamatujte, že to zvýší kalorický obsah polévky.
- Chřestová polévka se skvěle doplňuje s křupavým bílým pečivem nebo čerstvým bagetou.
- Pokud preferujete vegan verzi, použijte rostlinné máslo a smetanu.
- Pro extra chuť můžete na závěr přidat několik kapek čerstvé citronové šťávy.