Chřest v parmské šunce s olivovou majonézou recept.
Chřest v parmské šunce s olivovou majonézou je skvělým předkrmem nebo lehkým hlavním chodem, který skvěle vypadá a je plný chutí. Následující recept je jednoduchý a rychlý na přípravu.
**Ingredience**
- 500 g zeleného chřestu
- 10 plátků parmské šunky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
**Pro olivovou majonézu**
- 1 velký žloutek
- 1 lžička hořčice
- 150 ml olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nasekaných zelených oliv
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
**Postup přípravy**
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Omyjte chřest a odstraňte dřevnaté konce. Chřest můžete na dně lehce ohnout a nechat jej přirozeně zlomit.
3. V misce promíchejte chřest s olivovým olejem a ochutíme solí a pepřem.
4. Obalte každých 5-6 stonků chřestu plátkem parmské šunky. Jednotlivé svazky položte na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut, dokud chřest nezměkne, ale stále bude mít křupavost.
**Příprava olivové majonézy**
1. V míse ručním šlehačem nebo mixérem promíchejte žloutek a hořčici.
2. Pomalu přilévejte olivový olej, stále míchejte, dokud směs nezhoustne a nevznikne majonéza.
3. Přidejte citronovou šťávu a nasekané olivy. Ochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte.
**Podávání**
Chřest v parmské šunce servírujte teplý nebo vlažný s olivovou majonézou na straně.
**Tipy**
- Pro zvýraznění chuti můžete před podáváním chřest posypat trochou parmazánu nebo jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
- Pokud preferujete vegan verzi, parmskou šunku můžete nahradit vegan alternativou a připravit veganskou majonézu založenou na sóji nebo aquafaba (tekutina z konzervovaných cizrny).