Chřest se smetanou recept
Chřest se smetanou je jemný a lahodný pokrm, který můžete snadno připravit doma.
Ingredience:
500 g chřestu, zeleného nebo bílého
200 ml smetany na vaření
50 g másla
špetka soli
špetka mletého bílého pepře
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
parmazán pro posypání
Recept:
Chřest nejprve očistěte. Pokud používáte bílý chřest, oloupejte ho od hlavičky dolů. Zelený chřest stačí očistit a případně odstranit dřevnaté konce.
V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Chřest vložte do vody a vařte asi 3-5 minut, záleží na tloušťce chřestu. Chřest by měl zůstat křupavý.
Mezitím v menším hrnci rozpusťte máslo a přidejte smetanu. Ochutnejte solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.
Uvařený chřest scedíte a servírujte na talíř. Přelijte připravenou smetanovou omáčkou a posypte nastrouhaným parmazánem.
Tipy:
Pro intenzivnější chuť můžete do smetanové omáčky přidat trochu bílého vína nebo citronovou šťávu.
Chřest můžete podávat i s vařenými novými bramborami.
Pokud máte rádi bylinky, přidejte do omáčky trochu nasekaného čerstvého kopru nebo petrželky.
Tento jarní pokrm je ideální jako lehká večeře nebo jako předkrm při slavnostní večeři.