Chlupaté knedlíky recept


Chlupaté knedlíky recept.

Chlupaté knedlíky jsou tradiční české jídlo. Často se podávají jako dezert nebo sladká večeře. Název dostaly díky svému vzhledu, kdy je na povrchu knedlíku vidět "chlup" z másla a strouhanky.

Ingredience
- Hladká mouka
- Mléko
- Droždí
- Cukr
- Sůl
- Máslo
- Vejce
- Tvaroh
- Hrozinky
- Citronová kůra
- Strouhanka

Recept
1. Nejdříve připravíme kvásek z trochy mléka, droždí a cukru. Necháme na teplém místě kynout asi 10 minut.\
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce, tvaroh, hrozinky, nastrouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Vše pečlivě zpracujeme do hladkého těsta, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.\
3. Z těsta tvoříme malé kuličky, které vkládáme do vroucí osolené vody. Knedlíky vaříme asi 15 minut, dokud nevyplavou na povrch.\
4. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a přidáme strouhanku. Restujeme, dokud strouhanka nezíská zlatavou barvu.\
5. Uvařené knedlíky pomocí děrované lžíce vyjmeme, necháme okapat a obalíme ve směsi másla a strouhanky.\
6. Podáváme teplé, posypané cukrem nebo polévané rozpuštěným máslem.

Tipy
- Tvaroh ve směsi můžete nahradit jiným měkkým sýrem pro různé varianty chuti.\
- Přidáním kakaa do těsta získáte čokoládovou variantu chlupatých knedlíků.\
- Aby byly knedlíky opravdu "chlupaté", je důležité, aby strouhanka byla kvalitně opražená ve větším množství másla.\
- Servírujte s ovocným kompotem nebo jen s jogurtem, pokud preferujete méně sladké varianty.

Chlupaté knedlíky můžete podávat jako závěrečnou tečku po hlavním jídle nebo jako hlavní chod v případě sladké večeře.