Chlupaté knedlíky recept.
Chlupaté knedlíky jsou tradiční české jídlo. Často se podávají jako dezert nebo sladká večeře. Název dostaly díky svému vzhledu, kdy je na povrchu knedlíku vidět "chlup" z másla a strouhanky.
Ingredience
- Hladká mouka
- Mléko
- Droždí
- Cukr
- Sůl
- Máslo
- Vejce
- Tvaroh
- Hrozinky
- Citronová kůra
- Strouhanka
Recept
1. Nejdříve připravíme kvásek z trochy mléka, droždí a cukru. Necháme na teplém místě kynout asi 10 minut.\
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce, tvaroh, hrozinky, nastrouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Vše pečlivě zpracujeme do hladkého těsta, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.\
3. Z těsta tvoříme malé kuličky, které vkládáme do vroucí osolené vody. Knedlíky vaříme asi 15 minut, dokud nevyplavou na povrch.\
4. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a přidáme strouhanku. Restujeme, dokud strouhanka nezíská zlatavou barvu.\
5. Uvařené knedlíky pomocí děrované lžíce vyjmeme, necháme okapat a obalíme ve směsi másla a strouhanky.\
6. Podáváme teplé, posypané cukrem nebo polévané rozpuštěným máslem.
Tipy
- Tvaroh ve směsi můžete nahradit jiným měkkým sýrem pro různé varianty chuti.\
- Přidáním kakaa do těsta získáte čokoládovou variantu chlupatých knedlíků.\
- Aby byly knedlíky opravdu "chlupaté", je důležité, aby strouhanka byla kvalitně opražená ve větším množství másla.\
- Servírujte s ovocným kompotem nebo jen s jogurtem, pokud preferujete méně sladké varianty.
Chlupaté knedlíky můžete podávat jako závěrečnou tečku po hlavním jídle nebo jako hlavní chod v případě sladké večeře.