Chlebová polévka s hlívou ústřičnou recept


Chlebová polévka s hlívou ústřičnou recept.

- Ingredience

- 200 g starého chleba
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- Čerstvá petrželka na ozdobu

- Recept

1. Chléb nakrájejte na kostičky a nechte ho na vzduchu proschnout, nebo jej na několik minut vložte do vyhřáté trouby, aby získal křupavost.
2. Hlívu ústřičnou očistěte a nakrájejte na menší kousky.
3. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
4. V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a na něm zpěňte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a hlívu ústřičnou. Restujte, dokud hlíva nezměkne.
5. Do hrnce přidejte nakrájený chléb, tymián nebo majoránku a zeleninový vývar. Osolte a opepřete podle chuti. Nechte vařit na mírném ohni přibližně 10 minut, dokud chléb nezměkne a polévka nezíská požadovanou konzistenci.
6. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou směs.
7. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvou petrželkou.

- Tipy

- Pokud máte rádi křupavou texturu, můžete do hotové polévky přidat extra kousky opečeného chleba.
- Pro bohatší chuť můžete přidat kousek másla nebo smetany do polévky při jejím mixování.
- Tato polévka je skvělým způsobem, jak zužitkovat starý chléb a zároveň si vychutnat výživné jídlo.
- Experimentujte s bylinkami a kořením podle vlastní chuti, například můžete přidat trochu papriky pro jemně pálivý nádech.