Chlebová bábovka s rozmarýnem recept


Chlebová bábovka s rozmarýnem recept.

Ingredience:
- 200g polohrubé mouky
- 100g celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- 1/2 lžičky soli
- 3 velké vejce
- 100g rozpuštěného másla nebo oleje
- 200ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 100g tvrdého sýra, nastrouhaného
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na bábovku olejem nebo máslem a lehce vysypte moukou.
2. Ve velké míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.
3. V jiné míse smíchejte rozpuštěné máslo (nebo olej), mléko (nebo rostlinný nápoj), vejce a med (nebo javorový sirup) dokud nebudou ingredience dobře spojené.
4. Přidejte mokré ingredience do suchých a míchejte jen do spojení. Následně vmíchejte nastrouhaný sýr a rozmarýn.
5. Těsto přelijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud vložená špejle nevyjde čistá.
6. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat do těsta nasekané olivy nebo sušená rajčata.
- Místo rozmarýnu můžete vyzkoušet i jiné bylinky, jako je tymián nebo oregano, podle toho, co máte rádi.
- Pokud chcete chlebovou bábovku učinit sladší, můžete na ni před servírováním pokapat med nebo posypat cukrem.
- Tento recept je skvělý pro přípravu svačin do práce nebo na piknik. Bábovka se dobře drží pohromadě a je chutná i několik dní po upečení, pokud je skladována v uzavřené nádobě.