Chléb se sušenými rajčaty recept
Chléb se sušenými rajčaty je skvělou volbou pro všechny, kteří mají rádi rustikální pečivo s výraznou chutí. Tento recept je poměrně jednoduchý, ale výsledkem je aromatický a krásně křupavý chléb.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček suchého droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 100 g sušených rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce italského bylinkového koření nebo sušeného oregana
Recept
1. Nejprve si připravíte sušená rajčata, pokud nejsou nakrájená, nakrájejte je na malé kousky.
2. V míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr.
3. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a míchejte, dokud se sypké ingredience nespojí.
4. Přidejte nakrájená sušená rajčata a bylinkové koření.
5. Vypracujte těsto, dokud není hladké a elastické, což by mělo trvat asi 10 minut ručním hnětením.
6. Těsto dejte do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem, a nechte kynout přikryté utěrkou nebo fólií na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
7. Vyndejte těsto, lehce ho propracujte na pomoučněné pracovní ploše a tvarujte do požadovaného tvaru chleba.
8. Umístěte těsto na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 30 minut.
9. Mezitím předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
10. Pečte chléb v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud není povrch chleba zlatavě křupavý a chléb zní dutě, když na něj poklepete.
Tipy
- Přidejte trochu čerstvě mletého černého pepře do těsta pro pikantnější chuť.
- Aby byl chléb ještě aromatickější, můžete do těsta přidat lžíci sušených rajčat navíc.
- Pro křupavější kůrku můžete do trouby při pečení vložit malou nádobu s vodou, která vytvoří páru.
- Chléb se sušenými rajčaty je výborný samotný, namazaný máslem nebo jako doplněk k polévkám a salátům.
Tento chléb perfektně doplní vaši domácí hostinu nebo se stane oblíbeným pečivem pro vaše každodenní stolování.