Chléb se šalvějí a semínky recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrst čerstvé šalvěje, nasekané
- 100 g směsi semínek (slunečnicová semínka, dýňová semínka, sezam)
Recept:
1. Ve velké míse promíchejte mouku, droždí a sůl.
2. V jiné míse smíchejte med a vlažnou vodu, dokud se med nerozpustí, a poté přidejte olivový olej.
3. Přidejte tekutou směs do suchých ingrediencí a zamíchejte, dokud se těsto nespojí. Pak vmíchejte nasekanou šalvěj a semínka (nechte si trochu semínek na posypání).
4. Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hněte asi 10 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné.
5. Vložte těsto do mísy lehce potřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Po vykynutí těsto krátce propracujte, vytvarujte bochník a položte na pečicí plech pokrytý pečicím papírem. Povrch těsta lehce potřete vodou a posypte zbylými semínky.
7. Nechte těsto na plechu kynout dalších 30 minut.
8. Mezitím předehřejte troubu na 220°C.
9. Pečte chléb přibližně 30 minut, nebo dokud nezní dutě, když na něj klepnete na spodní straně.
10. Nechte chléb vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť šalvěje můžete přidat více nasekané šalvěje do těsta.
- Chléb můžete upečt také ve formě pro chleba, pokud dáváte přednost unifikovanému tvaru.
- Křupavější kůrku získáte, pokud do trouby během pečení vložíte malou nádobu s vodou, která vytváří páru.
- Tento chléb je vynikající, když je čerstvý, ale chutná skvěle i následující den, pokud ho uskladníte v uzavřené nádobě, aby zůstal vláčný.