Chléb s česnekem recept


Chléb s česnekem recept.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 7 g sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
- 300 ml teplé vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky (nepovinné)
- 50 g rozpuštěného másla

Recept:

1. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. Postupně přilévejte teplou vodu a olej, až vznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Pokud je naopak příliš lepivé, přidejte trochu mouky.

2. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněte asi 10 minut, dokud není pružné a hladké. Poté těsto vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Mezitím si připravte česnekovou směs. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V malé pánvi rozpusťte máslo a přidejte česnek. Restujte na mírném ohni, dokud česnek nezměkne, ale nepřipaluje se. Poté směs odstavte z ohně a přimíchejte nasekanou petrželku.

4. Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a lehce ho propracujte. Rozdělte na dvě části a každou rozválejte na obdélník. Na každý obdélník rozetřete česnekovou směs.

5. Těsto s česnekem zrolujte do tvaru rolády a položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

6. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 25–30 minut, nebo dokud chleby nejsou zlatavé a upečené.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť můžete do česnekové směsi přidat trochu sušeného oregána nebo bazalky.
- Před pečením můžete chléb potřít rozšlehaným vejcem, díky čemuž bude mít krásně lesklý povrch.
- Pokud máte rádi velmi česnekový chléb, můžete do směsi přidat více česneku podle chuti.
- Chléb podávejte teplý, ideálně čerstvě upečený, aby byl nejchutnější. Výborně se hodí jako příloha k polévkám nebo salátům.