Chléb s bylinkami a česnekem recept


Chléb s bylinkami a česnekem recept.

Ingredience:
- 500g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 7g sušeného droždí
- 300ml vlažné vody
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 lžíce sušeného tymiánu

Recept:
1. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a sušené droždí. Přilijte vlažnou vodu a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
2. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněte asi 10 minut, dokud nebude pružné.
3. Těsto vložte do mísy, kterou lehce potřete olivovým olejem. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Mezitím oloupejte a jemně nasekejte česnek. V malé pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a česnek. Přidejte sušené bylinky a restujte asi 1-2 minuty, dokud nezačnou vonět. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
5. Kynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a zapracujte do něj bylinkový olej s česnekem.
6. Těsto tvarujte do bochníku a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
7. Předehřejte troubu na 200°C.
8. Pečte chléb v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nebude zlatavý a při poklepání na spodek zní dutě.
9. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete použít čerstvé bylinky namísto sušených. Použijte jich dvojnásobné množství.
- Pokud máte rádi silnější chuť česneku, můžete zvýšit množství česneku podle chuti.
- Před pečením můžete chléb posypat hrubou solí nebo dalšími bylinkami pro křupavou kůrku.
- Chléb skvěle chutná podávaný teplý, pokapaný olivovým olejem nebo jako doplněk k polévkám a salátům.