Chilli sin carne recept


Chilli sin carne recept.

Chilli sin Carne je vegetariánská nebo veganská verze klasického jídla Chilli con Carne. Místo masa se používají alternativy jako jsou luštěniny nebo rostlinné proteiny, což dělá toto jídlo bohatým na bílkoviny a zároveň vhodným pro ty, kdo se vyhýbají konzumaci masa. Zde je základní recept včetně ingrediencí, postupu a několika tipů.

Ingredience:

- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 400 g konzervovaných rajčat v kouscích
- 400 g konzervovaných červených fazolí, opláchnutých a odkapaných
- 200 g čočky (červené nebo zelené, podle preferencí), opláchnuté
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1–2 lžičky chilli prášku (podle chuti)
- 1 lžička kouřené papriky
- 500 ml zeleninového vývaru
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr nebo petržel pro ozdobu

Postup:

1. V hluboké pánvi nebo hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte asi 2 minuty, dokud nezavadnou.
2. Přidejte mrkev, červenou a zelenou papriku a restujte dalších 5 minut.
3. Přisypte koriandr, kmín, chilli prášek a kouřenou papriku. Dobře promíchejte a nechte koření uvolnit aroma, asi 1 minutu.
4. Přidejte konzervovaná rajčata s jejich šťávou, červené fazole, čočku a zeleninový vývar. Důkladně promíchejte.
5. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 30–40 minut nebo dokud nejsou fazole a čočka měkké a chilli zhoustne. Průběžně kontrolovat a případně přidávat vodu nebo zeleninový vývar, pokud je směs příliš suchá.
6. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.
7. Podávejte ozdobené čerstvou koriandr nebo petrželí, ideálně s kouskem chleba nebo tortilovými chipsy.

Tipy:

- Pro extra kouřovou chuť můžete přidat trochu tekutého kouře.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, neváhejte přidat více chilli nebo dokonce čerstvé chilli papričky.
- Chilli sin Carne je ještě lepší druhý den, kdy se chutě dokonale spojí.
- Toto jídlo se dobře mrazí, takže můžete udělat větší dávku a nějakou část zamrazit pro pozdější použití.