Česnekovo-rajské fazolky se slaninou recept.
Ingredience:
- 400 g zelených fazolek
- 4 stroužky česneku
- 200 g slaniny
- 400 g rajčat (můžete použít čerstvá nebo konzervovaná)
- 1 cibule
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Recept:
1. Fazolky očistěte a odkrojte konce. Pokud používáte čerstvé fazolky, povařte je v osolené vodě asi 5 minut, dokud nezměknou. Pokud používáte mražené, postupujte dle návodu na obalu.
2. Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a restujte, dokud nezačne slanina zlátnout.
4. Přidáte nadrobno nakrájený česnek a restujte další 1-2 minuty, pozor aby česnek nepřipálil.
5. Přidejte rajčata. Pokud používáte čerstvá rajčata, nejprve je nakrájejte na kostičky. V případě konzervovaných rajčat je můžete přidat přímo do pánve. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
6. Nakonec přidejte uvařené fazolky do pánve a promíchejte. Nechte prohřát asi 5 minut, aby se chutě spojily.
7. Podávejte jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do omáčky trochu chilli papričky nebo pár kapek tabaska.
- Pro vegetariánskou variantu můžete slaninu vynechat nebo ji nahradit kousky tempehu.
- Čerstvé bylinky jako bazalka nebo tymián dodají tomuto jídlu příjemnou svěží chuť.
- Pokud dáváte přednost hustější omáčce, můžete do ní přidat trochu rajčatového protlaku.