Česneková pomazánka z červené řepy a nivy recept


Česneková pomazánka z červené řepy a nivy recept.

Ingredience:
- 2 středně velké červené řepy
- 100 g nivy (nebo jiný modrý sýr dle chuti)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Na ozdobu: čerstvé bylinky jako je petržel nebo pažitka

Recept:
1. Červenou řepu důkladně umyjte a pak ji buďto uvařte ve vodě nebo upečte v troubě, dokud nebude měkká. Uvařenou nebo upečenou řepu nechte vychladnout.
2. Po vychladnutí oloupejte řepu a nakrájejte ji na menší kousky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
3. Vložte řepu, nivu, česnek a olivový olej do mixéru nebo použijte ponorný mixér a vše důkladně rozmixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další olej.
4. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Důkladně promíchejte.
5. Pomazánku přeneste do servírovací misky a ozdobte čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli papričky nebo několik kapek tabasca.
- Tato pomazánka je vynikající nejen jako náplň do sendvičů nebo jako dip k zelenině, ale také jako originální obložení bramborových nebo kukuřičných chipsů při večerním posezení.
- Pokud dáváte přednost jemnější chuti, můžete místo nivy použít smetanový sýr.
- Pro získání krémovější konzistence můžete přidat trochu jogurtu nebo zakysané smetany.