Česneková polévka s paprikou recept


Česneková polévka s paprikou recept.

Česneková polévka s paprikou je vynikající jídlo, které vás zahřeje v chladných dnech. Je plná chutí a její příprava je jednoduchá.

**Ingredience**
- 1 velká cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 červené papriky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce bílého vinného octa
- kousek bílého chleba na krutony

**Recept**
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte. Papriky očistěte od semínek a nakrájejte na proužky.
2. V hrnci zahřejte olivový olej a na mírném ohni osmažte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, papriky, kmín, sladkou papriku, tymián, oregano, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a restujte asi 5 minut, dokud papriky nezměknou.
3. Přilijte zeleninový vývar a nechte polévku vařit na mírném ohni 20 minut.
4. Mezitím si připravte krutony. Chléb nakrájejte na kostičky a na pánvi na troše oleje je opečte dozlatova.
5. Po 20 minutách vaření polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Přidejte bílý vinný ocet a promíchejte.
6. Polévku podávejte teplou, ozdobenou krutony.

**Tipy**
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky trochu chilli papričky.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat lžíci hladké mouky nebo rozmixovat část chleba přímo do polévky.
- Polévku můžete ozdobit také čerstvými bylinkami jako je petržel nebo koriandr pro svěží chuť.
- Pro veganskou variantu se ujistěte, že vývar i chléb jsou bez živočišných produktů.