Česnečka z uzených žeber recept


Česnečka z uzených žeber recept.

**Ingredience:**
- 500g uzených žeber
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 litru vody
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 1 menší mrkev
- Petrželová nať (podle chuti)
- Sůl (podle chuti)
- Majoránka (podle chuti)

**Recept:**

1. Uzená žebra očistěte a vložte do hrnce s vodou. Přidejte bobkové listy, celé pepře a nové koření. Vařte asi 1 hodinu nebo dokud nejsou žebra měkká.
2. Mezitím na sádle nebo oleji orestujte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a zpěňte ho s cibulí.
3. Do zlatavé cibulky přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Poté přidejte trochu vody z vývaru, ve kterém se vařila žebra, a dobře promíchejte, aby nevznikly hrudky.
4. Přelijte jíšku zpět do hrnce s vývarem a žebry, promíchejte a přiveďte k varu.
5. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a vařte, dokud není mrkev měkká.
6. Vývar ochutnejte a přidejte sůl podle chuti. Na závěr přidejte nasekanou petrželovou nať a majoránku.
7. Podávejte s chlebem nebo topinkami.

**Tipy:**
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat pár kapek worcesterské omáčky.
- Pokud preferujete hustší polévky, můžete přidat více mouky. Jen nezapomeňte mouku řádně prorestovat, aby nezůstala syrová.
- Část vývaru můžete nahradit pivem pro zajímavý chuťový rozměr.
- Polévku můžete posypat i strouhaným sýrem pro bohatší a krémovější texturu.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu mleté papriky nebo chilli vločky.