Česnečka z uzených kostí recept


Česnečka z uzených kostí recept.

Ingredience na česnečku z uzených kostí:
- 500 g uzených kostí (nejlépe s trochou masa)
- 2 l vody
- 10 stroužků česneku
- 2 velké brambory
- 1 malá cibule
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky (pro zápražku)
- Petržel nebo pažitka na ozdobu

Recept:
1. Uzené kosti opláchněte a vložte do velkého hrnce. Přidejte 2 l vody a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte vařit asi 2 hodiny na mírném ohni. Tímto způsobem připravíte bohatý vývar.
2. Zatímco se kosti vaří, oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Cibuli také oloupejte a nakrájejte na drobno.
3. Po dvou hodinách vyjměte kosti z vývaru. Pokud na kostech zůstalo maso, oddělte ho a nakrájejte na menší kousky, které vrátíte zpět do vývaru. Kosti vyhoďte.
4. Přidejte nakrájené brambory do hrnce a vařte, dokud nejsou měkké.
5. Mezitím si na panvi rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce osmažte, aby se uvolnila aroma. Tuto směs pak přidejte do vývaru.
6. V malé misce si připravte zápražku smícháním mouky s trochou vody, dokud nevznikne hladká pasta. Tuto pastu pak pomalu za stálého míchání přilévejte do polévky, abyste ji zahustili.
7. Dochutte polévku majoránkou, solí a pepřem podle chuti. Nechte ještě asi 5 minut probublávat.
8. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželí nebo pažitkou.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější polévku, můžete přidat trochu chilli nebo čerstvého feferonu.
- Polévku můžete podávat s kousky chleba nebo topinkami namazanými česnekem pro extra česnekovou chuť.
- Aby byla polévka ještě bohatší na chuti, přidejte do vývaru bobkový list nebo několik kuliček nového koření během vaření kostí.