Česnečka pro labužníky recept


Česnečka pro labužníky recept.

Česnečka pro labužníky je dokonalá polévka pro milovníky česneku a silných chutí. Tento recept je jednoduchý na přípravu a skvěle zahřeje v chladných dnech.

- Ingredience
- 5 stroužků česneku
- 1 velká cibule
- 1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 3 střední brambory
- 100 g sýru (např. eidam)
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
- Majoránka dle chuti
- Chléb nebo opečené krutony pro podávání

- Recept
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
2. Na sádle nebo oleji na mírném ohni osmahněte cibuli dozlatova. Pak přidejte česnek a chvíli restujte, ale pozor, aby česnek nepřipálil.
3. Přidejte mletý kmín, promíchejte a hned zalijte vývarem. Přiveďte k varu.
4. Do vařícího vývaru přidejte nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.
5. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Dále vařte asi 1 minutu.
6. Mezitím nastrouhejte sýr na hrubém struhadle.
7. Polévku servírujte v misce, posypte nastrouhaným sýrem a přidejte opečené krutony nebo chléb podle chuti.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete použít domácí vývar.
- Česnečku můžete ozvláštnit přidáním vejce. Rozklepněte vejce přímo do polévky během posledních minut vaření a nechte na mírném ohni ztuhnout.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky čerstvě nasekanou chilli papričku nebo trochu chilli vloček.
- Pro krémovější verzi můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem a pak ji znovu přidat do hrnce.

Tento recept na česnečku je ideální pro ty, kteří milují výrazné chutě a hledají recept na rychlou, ale zároveň lahodnou polévku.