Česká kuchyně recept


Česká kuchyně recept.

**Tradiční Svíčková na smetaně**

**Ingredience:**
- 1 kg hovězího masa (nejlépe kýta)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 menší celer
- 1 cibule
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 listy bobkového listu
- sůl
- 250 ml smetany na vaření (33% tuku)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce brusinkového kompotu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 g másla
- 1 lžíce cukru

**Recept:**
1. Maso omyjte, osušte a osolte. Na rozpáleném másle ho ze všech stran krátce opečte, aby se uzavřely póry. Pak maso vyjměte a odložte.
2. Na stejné pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na hrubší kousky nakrájenou zeleninu a mírně osmahněte.
3. Zpět do pánve přidejte maso, přisypte nové koření, pepř, bobkové listy a zalijte vodou tak, aby bylo maso skoro ponořené.
4. Dušte na mírném ohni pod pokličkou cca 2 hodiny, dokud není maso měkké. Během dušení podle potřeby přilévejte vodu.
5. Po udušení maso vyjměte a zeleninu s vývarem rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku přeceďte, přiveďte k varu a zjemněte ji smetanou rozmíchanou s moukou. Vařte asi 5 minut, dokud se omáčka mírně nezahustí.
6. Přidejte do omáčky citronovou šťávu, cukr a nakonec i brusinky. Maso nakrájejte na plátky, vložte zpět do omáčky a nechte krátce prohřát.
7. Podávejte s houskovým knedlíkem.

**Tipy:**
- Místo hovězího masa můžete použít také telecí pro jemnější chuť.
- Aby byla omáčka opravdu jemná a krémová, nezapomeňte ji po rozmixování a před přidáním smetany dobře přecedit.
- Pro výraznější chuť omáčky můžete před přidáním zeleniny do pánve přidat lžíci rajčatového protlaku.
- Svíčkovou podávejte s plátkem citronu a lžící brusinek pro zvýraznění chuti.