Červená čočka se zeleninou recept.
Ingredience:
červená čočka 200 gramů
cibule 1 kus
mrkev 2 ks
česnek 2 stroužky
rajčatový protlak 2 lžíce
zeleninový vývar 500 ml
olivový olej 2 lžíce
sůl dle chuti
mletý černý pepř dle chuti
kari koření 1 lžička
čerstvý koriandr nebo petržel pro ozdobu
Recept:
Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Mrkev očistěte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezezlátne. Přidejte mrkev a restujte dalších pár minut. Poté přidejte rajčatový protlak a kari koření a vše promíchejte. Přidejte červenou čočku, zeleninový vývar a dochuťte solí a pepřem. Vařte na mírném ohni, dokud čočka a zelenina nezměknou, což by mělo trvat asi 20 minut. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
Tipy:
Pro extra chuť můžete přidat trochu chilli papričky nebo čerstvý zázvor spolu s cibulí.
Podávejte s čerstvým koriandrem nebo petrželí a kouskem citronu, který dodá jídlu svěžest.
Toto jídlo se skvěle hodí jako samostatný pokrm nebo jako příloha k rýži či pečivu.
Pokud preferujete hustější konzistenci, můžete část jídla rozmixovat ponorným mixérem před podáváním.
Tento recept je velmi variabilní, můžete přidávat další druhy zeleniny dle sezóny nebo dle vlastní chuti.