Červená čočka se sýrem recept


Červená čočka se sýrem recept.

Ingredience:

- 1 šálek červené čočky
- 2 šálky vody
- 1 malá cibule, nakrájená
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 bobkový list
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 100 g tvrdého sýra (například cheddar), nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- Čerstvá petrželka na ozdobení

Recept:

1. V hlubokém hrnci na středně vysokém ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezačne zlátnout, přibližně 3-5 minut.
2. Přidáte nasekaný česnek a restujte další 1 minutu, dokud nezačne vonět.
3. Do hrnce přidejte červenou čočku, vodu, bobkový list, mletý koriandru, kmín, sůl a pepř. Přiveďte k varu. Pak snižte teplotu, přikryjte a nechte pomalu vařit asi 15-20 minut, dokud čočka nezměkne a většina vody nevyprchá.
4. Po uvaření odstraňte bobkový list a přidejte nastrouhaný sýr. Promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a směs se spojí.
5. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé ozdobené čerstvou petrželkou.

Tipy:

- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat k čočce zeleninový bujón místo vody.
- Tento recept je skvělý základ, který můžete dále upravit přidáním dalších ingrediencí, jako jsou například rajčata, špenát nebo kousky vařené dýně.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do směsi trochu červené papriky nebo chilli.
- Tento pokrm se skvěle hodí jako hlavní chod, ale můžete ho podávat i jako přílohu k masu nebo rybě.
- Červená čočka se sýrem je výborná také jako náplň do zeleninových palačinek nebo jako základ pro vegetariánské burgery.