Černý kořen v sezamové krustě recept.
Ingredience:
- 500 g černého kořene
- 2 lžíce sezamového semínka
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl
- Pepř
- Olej na smažení
Recept:
1. Černý kořen očistěte pod tekoucí vodou za pomoci kartáče nebo drátěnky. Pokud je kořen velmi špinavý, můžete ho nejprve namočit na několik minut do vody. Poté oloupeme. Při loupaní je dobré ruce chránit rukavicemi, černý kořen totiž obsahuje šťávu, která může zanechat na kůži nepříjemné skvrny.
2. Oloupaný černý kořen nakrájejte na cca 5 cm dlouhé kousky. Kousky blanšírujte ve vroucí vodě asi 3 minuty, poté je okamžitě přesuňte do misky s ledovou vodou. To pomůže zachovat jejich krásnou bílou barvu.
3. Připravte si tři misky - do první dáme mouku, do druhé rozšlehané vejce a do třetí sezamové semínko.
4. Každý kousek černého kořene obalte nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec v sezamu. Snažte se, aby byla krusta co možná nejrovnější.
5. V hluboké pánvi nebo hlubokém hrnci rozehřejte dostatek oleje na smažení. Černý kořen ve sezamové krustě smažte dozlatova z obou stran. Hotové kousky přeneste na papírové ubrousky, aby se odstranil přebytečný tuk.
6. Podávejte ihned.
Tipy:
- K obalování můžete použít i jiná semínka, například drcené lískové ořechy nebo slunečnicová semínka pro odlišný chuťový zážitek.
- Ačkoliv je tento recept zaměřený na smažení, můžete černý kořen obalený v sezamové krustě také upéct v troubě pro zdravější variantu. Pečte při 200 °C asi 20 minut, dokud nebude krusta zlatavá a křupavá.
- Podávat můžete s různými dipovými omáčkami, například s jogurtovým dipem ochuceným česnekem a bylinkami.
- Černý kořen je skvělý pro jeho detoxikační účinky, nebojte se ho zařadit do svého jídelníčku častěji.