Černobílý vánoční dort recept


Černobílý vánoční dort recept.

Černobílý vánoční dort je elegantní a slavnostní zákusek, který skvěle doplní vánoční stůl. Připravíte ho pomocí dvou typů těsta. Na světlý korpus a tmavý korpus potřebujete následující ingredience

Světlý korpus
mouka pšeničná hladká 120 gramů
cukr krupice 120 gramů
vejce 4 kusy
prášek do pečiva 1 lžička
vanilkový extrakt 1 lžička

Tmavý korpus
mouka pšeničná hladká 100 gramů
kakao 20 gramů
cukr krupice 120 gramů
vejce 4 kusy
prášek do pečiva 1 lžička

Krém
máslo 250 gramů
cukr moučka 200 gramů
vanilkový extrakt 1 lžička
smetana na šlehání 30 ml

Poleva a dekorace
tmavá čokoláda 100 gramů
smetana na vaření 100 ml
čerstvé ovoce nebo perníčky pro dekoraci

Recept
Začněte přípravou světlého korpusu. Vejce s cukrem šlehejte do pěny, přidejte vanilkový extrakt. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formy a pečte při 180 stupních Celsius asi 25 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout.

Pro tmavý korpus postupujte stejně, jen přidejte kakao do mouky. Také tento korpus pečte ve stejném režimu a nechte ho vychladnout.

Pro krém ušlehejte změklé máslo s cukrem moučka do hladka, poté pomalu přilévejte smetanu a vanilkový extrakt až do krémové konzistence.

Na montáž dortu položte první světlý korpus, na který nanesete vrstvu krému. Přidejte tmavý korpus a opět krém. Vrch zakončete světlým korupsem.

Pro polevu zahřejte smetanu až těsně pod bodem varu a přidejte nalámanou čokoládu. Míchejte dokud není čokoláda rozpuštěná a směs hladká. Nechte mírně vychladnout a poté polevu nalijte na vrch dortu. Nechte ztuhnout.

Dekorace
Dort ozdobte podle přání, můžete použít čerstvé ovoce, perníčky nebo vánoční ozdoby.

Tipy
Ujistěte se, že všechny ingredience pro krém i těsto mají pokojovou teplotu, aby se snadněji zpracovávaly.
Pro ještě bohatší chuť můžete do krému přidat trochu likéru nebo rumu.
Pokud máte rádi více vrstev, můžete upéct více korpusů a střídat je při skládání dortu.
Dort nechte před podáváním odpočinout v chladničce alespoň několik hodin, ideálně přes noc.