Celozrnný žitný perník recept


Celozrnný žitný perník recept.

Ingredience:
- 250 g celozrnné žitné mouky
- 150 ml medu
- 200 ml mléka (může být i rostlinné)
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžíce kakaa
- špetka soli
- 50 ml oleje

Recept:
1. V míse smíchejte celozrnnou žitnou mouku, jedlou sodu, perníkové koření, kakao a špetku soli.
2. V jiné míse smíchejte med, mléko, třtinový cukr a vejce. Dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
3. Do směsi s mokrými ingrediencemi postupně přidávejte směs suchých ingrediencí a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Přidejte olej a důkladně promíchejte.
5. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
6. Těsto nalijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na perník.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 45–55 minut, nebo dokud nevyjde čistý špejle po zapíchnutí do středu perníku.
8. Po upečení nechte perník vychladnout v formě na 10 minut, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do těsta kandované ovoce nebo ořechy.
- Pokud chcete, aby byl perník vláčnější, přidejte do těsta více medu nebo oleje, ale buďte opatrní, aby těsto nebylo příliš tekuté.
- Aby byl perník ještě aromatickější, můžete do těsta přidat lžičku mletého zázvoru nebo hřebíčku.
- Perník chutná ještě lépe druhý den, kdy se prolnou všechny chutě.
- Po úplném vychladnutí ho můžete potřít čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem pro dekorativní efekt.