Celozrnný pšeničný bochník recept


Celozrnný pšeničný bochník recept.

**Ingredience:**
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 350 ml vody
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (nepovinné)

**Recept:**

1. Ve velké míse smíchejte celozrnnou pšeničnou mouku, sůl a sušené droždí.
2. V jiné nádobě smíchejte vodu, olivový olej a med nebo javorový sirup, pokud používáte. Tuto směs přidejte do suchých ingrediencí a dobře promíchejte, dokud nevznikne lepivé těsto.
3. Přeneste těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hněťte asi 10 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné.
4. Těsto umístěte do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v teplém prostředí kynout 1 až 1,5 hodiny, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto opět položte na pomoučněnou plochu a lehce ho propracujte. Formujte těsto do tvaru bochníku a položte jej na plech vyložený pečicím papírem.
6. Předehřejte troubu na 220°C. Těsto na bochníku několikrát nařízněte ostrým nožem, aby při pečení lépe povyrostlo.
7. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, nebo dokud bochník nebude mít zlatohnědou kůrčičku a dutý zvuk, když na něj klepnete ze spodu.
8. Po upečení nechte bochník vychladnout na mřížce.

**Tipy:**

- Přidání medu nebo javorového sirupu dodá bochníku jemnou sladkost a pomůže zlepšit barvu kůrky.
- Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, můžete použít jeho hnětací hák pro první fázi mísení a hnětení těsta, což ušetří vaši práci.
- Pro ještě křupavější kůrku můžete do trouby na spodní úroveň umístit malou nádobu s vodou během pečení. Pára pomůže vytvořit krásnou křupavou kůrku.
- Pokud máte rádi semínka, můžete do těsta přidat například slunečnicová semínka, lněná semena nebo sezamová semínka pro dodatečnou texturu a chuť.