Candát se šťouchaným bramborem s brokolicí recept


Candát se šťouchaným bramborem s brokolicí recept.

Candát se šťouchaným bramborem s brokolicí je lahodné jídlo, které kombinuje chutě sladkovodní ryby s výživnou brokolicí a domácím šťouchaným bramborem. Tento recept je jednoduchý na přípravu a je skvělým způsobem, jak si vychutnat zdravou a vyváženou večeři.

Ingredience:

# Pro Candáta:
- 4 filety candáta (asi 150-200g každý)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla

# Pro Šťouchané Brambory:
- 800g brambor, nejlépe moučných
- 100ml mléka
- 50g másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Muškátový oříšek (nepovinné)

# Pro Brokolici:
- 1 středně velká brokolice
- Sůl

Recept:

1. Příprava brambor:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do osolené vody, dokud nebudou měkké, což obvykle trvá asi 20 minut.
- Odlijte vodu a brambory promíchejte s mlékem, máslem, solí, pepřem a případně muškátovým oříškem. Nechte je trochu hrubé, ne úplně hladké.

2. Příprava brokolice:
- Brokolici rozdělte na růžičky a omyjte. Vařte ve vřící osolené vodě asi 5-7 minut, nebo dokud není měkká, ale stále křupavá. Sceďte.

3. Příprava candáta:
- Filety candáta osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Rybu opékejte na středně silném ohni z každé strany asi 3-4 minuty, nebo dokud není zlatavá a uvnitř jemně pečená.

Servírování:
Na talíř nejprve nadejte šťouchané brambory, vedle nich umístěte růžičky brokolice a na vrch položte filety candáta. Podávejte hned.

Tipy:
- Při vaření brambor přidejte do vody trochu soli, to pomůže zvýraznit jejich chuť.
- Candáta můžete před pečením obalit v mouce, čímž dosáhnete křupavější kůrčičky.
- K tomuto jídlu skvěle pasuje bílé víno, které doplní jemnou chuť ryby.

Tento recept na candáta se šťouchaným bramborem a brokolicí je nejen chutný, ale i vizuálně atraktivní, což z něj dělá skvělou volbu pro večerní rodinné večeře nebo speciální příležitosti. Bon appétit!