Bylinkový chlebíček recept.
Ingredience pro bylinkový chlebíček:
mouka pšeničná 500 g
sušené droždí 7 g
voda 300 ml
sůl 1 lžička
cukr 1 lžička
olivový olej 2 lžíce
čerstvé bylinky (např. rozmarýn, tymián, oregano) 3 lžíce nasekané
Recept na bylinkový chlebíček:
Ve velké míse smíchej mouku, droždí, sůl a cukr. Přidej nasekané bylinky a promíchej. V jiné misce smíchej vlažnou vodu s olivovým olejem a postupně přilévej do suché směsi. Míchej, dokud se nevytvoří hladké těsto. Těsto potom vyklopi na pomoučenou pracovní plochu a hněte asi 10 minut, dokud není pružné. Těsto vrať do mísy, přikryj utěrkou a nech asi 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto ještě jednou propracuj a formuj do požadovaného tvaru chleba. Polož na plech vyložený pečicím papírem. Nech ještě asi 30 minut kynout. Mezitím si předehřej troubu na 200 stupňů Celsia.
Před pečením chleba můžeš povrch lehce potřít vodou a posypat nasekanými bylinkami nebo hrubozrnnou solí. Peč asi 30 minut, nebo dokud chleb nezačne pěkně zlatě hnědnout a nezazní dutě, když na něj klepneš na spodní stranu.
Tipy pro dokonalý bylinkový chlebíček:
1. Použij čerstvé bylinky pro intenzivnější chuť, ale sušené bylinky také fungují.
2. Chleb můžeš před kynutím rozdělit na menší bochánky nebo udělat jednodušší malé housky.
3. Pro křupavější kůrku můžeš do trouby na dno vložit malou nádobu s vodou, která během pečení vytvoří páru.
4. Chleb ulož v plátěném sáčku nebo utěrce, aby zůstal déle čerstvý.