Bylinkovo-sýrový chléb bez pekárny recept
Ingredience pro bylinkovo-sýrový chléb bez pekárny zahrnují:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 300 ml vlažné vody
- 100 g strouhaného sýra (například gouda nebo cheddar)
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (například bazalka, tymián, rozmarýn)
- 3 lžíce olivového oleje
Recept na přípravu bylinkovo-sýrového chleba:
1. V míse smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí.
2. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a začněte hnětením. Hněťte asi 10 minut, než těsto získá hladkou a pružnou konzistenci.
3. Přidejte strouhaný sýr a nasekané bylinky do těsta a důkladně je zapracujte.
4. Těsto vložte do mísy, kterou jste lehce vymazali olejem. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto opět propracujte na pomoučněné pracovní ploše, formujte bochník a vložte na plech vyložený pečicím papírem.
6. Nechte těsto opět kynout asi 30 minut.
7. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
8. Chléb pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
9. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.
Tipy pro dokonalý bylinkovo-sýrový chléb:
- Těsto udržujte během kynutí na teplém místě bez průvanu, aby správně vykynulo.
- Sýr je možné kombinovat nebo zaměnit za jiné tvrdé sýry podle chuti.
- Chléb můžete před pečením potřít mlékem nebo rozšlehaným vejcem, což mu dodá krásně lesklou kůrku.
- Přidání trochy černého pepře nebo česneku může chuti chleba ještě více prospět.