Bylinková polévka s fialkovými listy v těstíčku recept.
- Ingredience
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 menší celer
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g brambor
- 100 g mladých fialkových listů nebo špenátu
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 50 ml oleje
- Sůl
- Pepper
- Čerstvá bylinka podle chuti (např. pažitka, petrželka)
- Recept
1. Zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, brambory) očistíme a nakrájíme na malé kousky.
2. V hrnci rozehřejeme trochu oleje a lehce na něm orestujeme cibuli a česnek dozlatova.
3. Přidáme zbytek zeleniny, osolíme, opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme vařit do měkka.
4. V míse připravíme těstíčko smícháním vajec, hladké mouky, oleje, soli a trochy vody, aby vznikla hladká směs vhodná pro lžičkování.
5. Jakmile je zelenina měkká, přidáme do polévky nakrájené fialkové listy nebo špenát a necháme chvíli povařit.
6. Malými lžičkami přidáváme do polévky kousky těstíčka. Vždy počkáme, až vyplavou na povrch, a pak přidáme další.
7. Necháme vše vařit ještě přibližně 5 minut, aby těstíčko dobře prošlo.
8. Polévku dochutíme čerstvými bylinkami.
- Tipy
- Pokud nemáte k dispozici fialkové listy, můžete je nahradit špenátem nebo jinými listy podle chuti. Důležité je, aby byly listy mladé a čerstvé.
- Těstíčko můžete ochutit bylinkami nebo trochou strouhaného sýra pro zvýraznění chuti.
- Pro ještě zdravější variantu můžete použít celozrnnou mouku místo hladké.
- Polévku podávejte s křupavým pečivem nebo čerstvým chlebem.
Tato polévka je skvělou jarní volbou, když hledáte něco lehkého, ale zároveň vyživujícího. Své hosty můžete překvapit nejen výběrem ingrediencí, ale i půvabným vzhledem díky zeleni fialkových listů.