Bylinková polévka je lehké jídlo, které je ideální pro jarní a letní období. Základem jsou čerstvé bylinky, které dodají polévce svěží a voňavý charakter.
Ingredience:
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 malá cibule
2 stroužky česneku
200 ml smetany na vaření
1 hrst čerstvé petrželky
1 hrst čerstvého kopr
1 hrst čerstvé bazalky
2 lžíce másla
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Recept:
Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
Přilijte vývar a přiveďte k varu.
Mezitím si připravte bylinky – opláchněte je a nasekejte. Když vývar vaří, přidejte do něj nakrájené bylinky.
Snižte teplotu a nechte polévku jemně vařit asi 10 minut, aby se chutě spojily.
Následně polévku odstavte z ohně a rozmixujte ji ponorným mixérem do hladka.
Vraťte polévku zpět na mírný oheň, vmíchejte smetanu a dobře promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Polévku servírujte teplou, případně ozdobte několika lístky čerstvých bylinek.
Tipy:
Pro zvýraznění chuti můžete přidat i několik kapek citronové šťávy.
Pokud preferujete hustší konzistenci, můžete přidat trochu vařené brambory a společně je rozmixovat s polévkou.
Bylinkovou polévku můžete podávat s opečenými krutony nebo s čerstvým pečivem.
Tato polévka je výborným zdrojem vitamínů a při použití čerstvých bylinek nabídne úžasně svěží chuť.