Butter chicken recept.
- Ingredience
- 500g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl podle chuti
- 200g bílého jogurtu
- 2 lžičky garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 400g rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- 200ml smetany ke šlehání
- Čerstvý koriandr pro ozdobu
- Vařená basmati rýže nebo naan chléb k podávání
- Recept
1. Ve velké míse smíchejte citronovou šťávu, mletou papriku a sůl. Přidejte kuřecí kousky a dobře promíchejte, aby se maso obalilo. Nechte marinovat alespoň 20 minut, ideálně však přes noc v lednici.
2. V další míse smíchejte bílý jogurt s garam masala, kurkumou, mletým kmínem, česnekem a zázvorem. Přidejte marinované kuřecí kousky a nechte marinovat dalších 30 minut.
3. Na středně vysokém ohni rozehřejte v hluboké pánvi nebo hrnci olivový olej. Přidejte cibuli a restujte do zlatova. Přidejte marinované kuřecí kousky spolu s veškerou marinádou. Vařte, dokud kuře není téměř uvařené.
4. Přidejte rajčatový protlak a cukr, promíchejte a vařte na mírném ohni 15–20 minut, dokud se omáčka trochu nezredukuje a kuře není úplně měkké.
5. Přilijte smetanu, promíchejte a vařte ještě 5 minut. Ochutnejte a případně dochuťte solí.
6. Butter chicken podávejte teplý, posypaný čerstvým koriandrem. Jako přílohu podávejte vařenou basmati rýži nebo naan chléb.
- Tipy
- Pro intenzivnější chuť nechte kuřecí maso marinovat přes noc.
- Pokud preferujete pikantnější verzi, přidejte do rajčatové omáčky lžičku mletého chilli nebo čerstvé chilli papričky.
- Pro bohatší a krémovější omáčku můžete použít místo smetany ke šlehání kokosové mléko.
- Butter chicken je ještě chutnější druhý den, když se chutě pěkně prolnou, takže jej můžete připravit i den předem.