Butter chicken masala recept


Butter chicken masala recept.

Ingredience na Butter chicken masala:

- 500 g kuřecích prsou
- 2 lžíce jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté koriandru
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kurkumy
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 kousek zázvoru, nastrouhaný
- 2 lžíce ghí nebo másla
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 400 g rajčat v konzervě
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl dle chuti
- Čerstvý koriandr pro ozdobení
- Rýže nebo indický chléb na podávání

Recept:

1. V míse smíchejte jogurt, citronovou šťávu, kmín, koriandr, garam masalu, papriku, kurkumu, drcený česnek, nastrouhaný zázvor a trochu soli. Přidejte nakrájené kuřecí prsa a nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně přes noc.

2. V hluboké pánvi rozehřejte ghí nebo máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezačne se zlátit.

3. Přidejte marinované kuřecí prsa spolu s veškerou marinádou do pánve. Vařte na středním ohni, dokud kuře není téměř uvařené.

4. Přidejte rajčata, promíchejte a vařte dalších 10 minut, dokud se směs nezačne zahušťovat.

5. Snižte teplotu a přilijte smetanu. Vařte na mírném ohni, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Ochutnejte a případně dochuťte solí.

6. Hotové Butter chicken masala podávejte ozdobené čerstvým koriandrem společně s vařenou rýží nebo indickým chlebem.

Tipy:

- Pro ještě intenzivnější chuť nechte kuře marinovat přes noc.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte trochu mletého chilli nebo čerstvého chilli papriček do marinády.
- Pro vegetariánskou verzi můžete kuře nahradit pečenými květáky nebo tofu.
- Butter chicken masala je ještě lepší druhý den, když se chutě pořádně spojí.