Burisonový dort s tvarohem recept


Burisonový dort s tvarohem recept.

Burisonový dort s tvarohem je vynikající dezert, který kombinuje jemnost tvarohu s chutí burisonů, což jsou speciálně upravené ovesné vločky. Tento dort může být skvělým způsobem, jak oslavit různé příležitosti nebo prostě přidat něco nového do vaší sbírky receptů na sladkosti.

Ingredience:
- 250 g burisonů (ovesných vloček speciálního typu)
- 500 g tvarohu (preferováno jemného, ve vaničce)
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky mleté skořice
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
- mouka na vysypání formy

Recept:
1. V první řadě si předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si dortovou formu, kterou vymažete máslem a vysypete moukou.
2. V míse promíchejte burisony s mlékem a nechte asi 10 minut nabobtnat.
3. Mezitím v jiné míse smíchejte tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru a špetku soli. Vše důkladně promíchejte do hladka.
4. K tvarohové směsi přidejte nabobtnalé burisony a vše opět dobře promíchejte.
5. Směs nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud není dort pevný a zlatavě hnědý.
6. Nechte dort chvíli vychladnout v formě, poté jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro extra krémovost můžete mezi vrstvu burisonů a tvarohu přidat tenkou vrstvu ovoce, jako jsou například jemně nakrájená jablka nebo hrušky.
- Pokud máte raději sladší dezerty, můžete zvýšit množství cukru, nebo přidat med do tvarohové směsi.
- Dort můžete ozdobit ovocem, šlehačkou nebo posypat moučkovým cukrem pro zajímavější vizuální efekt.
- Pro lehkou variantu můžete použít nízkotučný tvaroh a rostlinné mléko.

Tento burisonový dort s tvarohem je nejen chutný, ale díky burisonům a tvarohu také poměrně zdravý. Hodí se jak na slavnostní příležitosti, tak i jako mlsání k odpolední kávě nebo čaji.