Burgery z červené řepy recept


Burgery z červené řepy recept.

Ingredience:
- 400 g červené řepy
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g vařeného fazolového tempehu nebo vařené čočky
- 100 g ovesných vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička kouřové papriky
- sůl a pepř dle chuti
- trochu čerstvého koriandru nebo petrželky
- hamburgerové bulky
- doplňky dle chuti: listový salát, rajčata, cibule, avokádo, kyselé okurky, majonéza, hořčice

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200°C. Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte péct do trouby asi na 25 minut, dokud nebude měkká. Po upečení nechte řepu trochu vychladnout.
2. Mezitím na pánvi na troše oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou.
3. V míse rozmačkejte vařené fazole nebo čočku. Přidejte opečenou cibuli s česnekem, ovesné vločky, olivový olej, sójovou omáčku, kouřovou papriku, sůl, pepř a nakonec přidejte pečenou řepu. Vše dobře promíchejte a případně si pomozte rukama, aby se ingredience spojily do hmoty, ze které půjde tvarovat burgery.
4. Z hmoty vytvarujte placky a na pánvi na troše oleje je z obou stran opečte, dokud nebudou mít křupavou kůrčičku.
5. Burger sestavte dle svého gusta. Na spodní část bulky dejte trochu majonézy, list salátu, burger z červené řepy, a poté přidejte své oblíbené doplňky jako je plátek rajčete, cibule, avokádo nebo kyselé okurky.

Tipy:
- Pro ještě zajímavější chuť můžete do směsi přidat trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru nebo několik kapel hořčice.
- Pokud chcete, aby byly burgery pevnější, můžete do směsi přidat trochu více ovesných vloček nebo použít strouhanku.
- Burgery z červené řepy můžete připravit i na grilu, což jim dodá úplně novou dimenzi chuti.
- Pokud máte rádi pikantní, můžete do směsi přidat trochu chilli papričky nebo na burger dát pikantní omáčku.
- Hamburgerové bulky můžete před sestavením burgery lehce opečít na pánvi nebo na grilu pro extra křupavost a chuť.