Burger s lososem, avokádem a jogurtovou omáčkou recept.
- Ingredience
- 4 plátky lososa (asi 150 g každý)
- 1 zralé avokádo
- 4 celozrnné hamburgerové bulky
- 100 g baby špenátu
- 1 malá červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
-# Pro jogurtovou omáčku
- 150 ml řeckého jogurtu
- 1 lžíce jemně nasekaného kopru
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Recept
1. Začněte přípravou jogurtové omáčky. V malé misce smíchejte řecký jogurt, nasekaný kopr, nasekaný česnek a citronovou šťávu. Dochutíte solí a pepřem dle chuti a dobře promíchejte. Omáčku dejte stranou a nechte chladit, aby se chutě spojily.
2. Lososovi plátky osolte a opepřete dle chuti a potřete olivovým olejem. Na grilovací pánvi nebo na grilu je opečte z každé strany asi 3 minuty, nebo dokud nebudou křupavé a uvnitř stále šťavnaté.
3. Avokádo oloupejte, odstraňte kámen a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli také oloupejte a nakrájejte na tenké kroužky.
4. Bulky rozkrojte napůl a obě strany lehce opečte na grilu nebo na pánvi.
5. Na spodní části každé bulky rozložte pár listů baby špenátu, na něj položte plátek opečeného lososa, několik plátků avokáda a nakonec přidejte několik kroužků červené cibule.
6. Na vrch nakonec dejte lžíci nebo dvě připravené jogurtové omáčky a zakryjte horní částí bulky.
- Tipy
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, do jogurtové omáčky můžete přidat trochu nadrceného chilli nebo pár kapek tabaska.
- Pro extra křupavost můžete přidat do burgeru několik listů ledového salátu.
- Místo celozrnných bulk si můžete připravit burger i na bezlepkových nebo jiných alternativních bulkách dle vaší chuti nebo dietních omezení.
- Pokud nemáte gril, lososa můžete také opečt na pánvi na středně vysokém ohni do zlatova.
- Pro lehkou variantu můžete bulky vynechat a podávat lososa s avokádem a omáčkou jako low-carb salát.