Burákové rohlíčky recept.
Ingredience potřebné pro burákové rohlíčky:
- 250 g hladké mouky
- 180 g másla
- 100 g mletých buráků (arašídů)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení hotových rohlíčků
Recept na přípravu burákových rohlíčků:
Začneme tím, že si připravíme suroviny. Mleté buráky si můžeme připravit sami rozemletím pražených buráků v mixéru nebo je koupit již mleté.
V míse smícháme hladkou mouku, mleté buráky, moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidáme pokojové máslo nakrájené na malé kousky. Všechny suroviny spolu rukama propracujeme, dokud nezískáme hladké, jednolité těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš suché, můžeme přidat trochu másla, pokud je příliš mokré, přidáme mouku.
Těsto necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut. Tímto krokem zajistíme, že bude těsto lépe pracovatelné a rohlíčky budou mít lepší tvar.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia a plech vyložíme pečicím papírem.
Z chlazeného těsta postupně odkrajujeme malé kousky, z nichž tvoříme válečky, které následně ohýbáme do tvaru rohlíčků. Rohlíčky klademe na připravený plech s dostatečným odstupem, protože během pečení trochu narostou.
Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut, dokud rohlíčky nejsou zlatavé. Přesná doba pečení může záviset na vaší troubě, proto je dobré rohlíčky sledovat.
Po upečení necháme rohlíčky chvíli na plechu odpočinout, pak je ještě teplé obalíme v moučkovém cukru. Následně rohlíčky necháme vychladnout na mřížce.
Tipy na dokonalé burákové rohlíčky:
- Použití kvalitních surovin zaručí lepší chuť.
- Těsto nechte dostatečně dlouho odpočívat v lednici, aby bylo lépe pracovatelné.
- Na obalení rohlíčků použijte hodně moučkového cukru, aby byly krásně obalené.
- Rohlíčky skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé.
- Experimentujte s přidáním různých příchutí do těsta, jako je skořice nebo kousky čokolády, pro zpestření.
Tímto receptem si můžete připravit lahodné burákové rohlíčky, které jsou skvělou pochoutkou k čaji nebo kávě.