Bulky se sýrem, solí nebo semínkem recept
Ingredience pro bulky se sýrem, solí nebo semínkem:
Pro těsto:
500 g hladké mouky
300 ml vlažné vody
1 balíček sušeného droždí nebo 25 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
Pro posyp:
strouhaný sýr (například gouda, cheddar)
hrubá sůl
semínka (sezamová semínka, kmín, mák)
Recept:
V malé misce smíchejte vlažnou vodu, cukr a droždí. Nechte asi 10 minut stát, dokud směs nezačne pěnit.
Do velké mísy prosejte mouku a přidejte sůl. Vytvořte v mouce důlek, do kterého nalijte olej a připravenou drožďovou směs.
Míchejte a hněťte těsto, dokud není hladké a pružné, což může trvat přibližně 10 minut ručním hnětením nebo 5 minut pomocí kuchyňského robotu s hákem na těsto.
Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud se objem nezdvojnásobí.
Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a tvarujte bulky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem.
Před pečením bulky potřete vodou nebo rozšlehaným vejcem a posypte podle chuti sýrem, hrubou solí nebo semínky.
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou bulky zlatavé.
Tipy:
Pro ještě křupavější kůrku můžete během pečení do trouby postříkat trochu vody.
Bulky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také zamrazit a před podáváním je krátce ohřát v troubě.
Experimentujte s různými druhy sýra nebo semínek pro různé chutě a textury.