Bůčkové závitky se zelím recept


Bůčkové závitky se zelím recept.

Bůčkové závitky se zelím jsou vynikající pokrm, který kombinuje chutě vepřového maso s osvěžujícím zelím a dalšími ingrediencemi pro bohatý gastronomický zážitek.

Ingredience:

- 8 plátků anglické slaniny nebo tenkých plátků bůčku
- 8 listů bílého zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 200 g mletého masa (vepřového nebo směs vepřového a hovězího)
- 1 vejce
- 100 ml vývaru (hovězího nebo kuřecího)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička majoránky
- Olej na smažení

Recept:

1. Nejprve připravte listy zelí. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní listy zelí na 2-3 minuty, aby změkly. Poté je vyjměte a nechte okapat.
2. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. Mrkev nastrouhejte na jemno.
3. V míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli, česnek, nastrouhanou mrkev, vejce, sůl, pepř a majoránku. Důkladně promíchejte.
4. Na každý list zelí položte plátek anglické slaniny a na ni porci připravené masové směsi. Listy pečlivě zabalte do závitků.
5. Ve velké pánvi na troše oleje zprudka opečte závitky ze všech stran, aby se zpevnily.
6. Přidejte do pánve rajčatový protlak a zalijte vývarem. Přikryjte a na mírném ohni duste asi 45 minut, dokud nejsou závitky měkké.
7. Podávejte s vaším oblíbeným přílohou, například s bramborovou kaší nebo pečivem.

Tipy:

- Zkuste do masové směsi přidat trochu nasekaného čerstvého kopru nebo petrželky pro další chuť.
- Aby závitky lépe držely tvar, můžete je před smažením obtočit kuchyňským provázkem. Nezapomeňte provázek před podáváním odstranit.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do masové směsi trochu chilli papričky nebo papriky.
- Zbylou vodu, ve které jste blanšírovali zelí, můžete využít jako základ pro polévku nebo jako vývar při dalším vaření.