Buchty s povidly recept


Buchty s povidly recept.

Ingredience:

Mouka pšeničná hladká 500 g
Droždí čerstvé 40 g
Mléko 250 ml
Cukr krupice 50 g
Máslo 80 g
Sůl špetka
Vanilkový cukr 1 balíček
Žloutky 2 ks
Povidla švestková 200 g

Recept:

Nejprve si připravte kvásek. Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Dobře promíchejte a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít. Mezitím si v míse smíchejte mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. V malém hrnci rozehřejte máslo s mlékem, dokud není máslo úplně rozpuštěné a směs je vlažná. Do mísy s moukou přidejte žloutky a připravený kvásek. Postupně přilévejte mléčnou směs a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto pak přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ho na menší kousky. Každý kousek rozválejte a do středu vložte lžíci povidel. Okraje těsta přehněte přes náplň a vytvarujte buchtu. Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem švem dolů. Nechte ještě asi 15 minut kynout. Před pečením buchty potřete rozšlehaným vajíčkem.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 25-30 minut nebo dokud nejsou buchty zlatavé.

Tipy:

Před pečením můžete buchty posypat moučkovým cukrem nebo mandlovými plátky pro extra křupavou krustu.
Místo švestkových povidel můžete použít jakoukoliv jinou náplň dle chuti, například jablkové povidla nebo tvaroh.
Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat trochu citronové kůry nebo rumu.