Buchtičky se zavařeným ovocem recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- Špetka soli
- 100 g másla
- Zavařené ovoce dle chuti
- Moučkový cukr na posypání
- Máslo na vymazání formy
Recept:
1. V mírně vlažném mléce rozpusťte droždí společně s lžící cukru a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
2. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, vejce, rozpuštěné máslo (nechte si trochu na vymazání formy) a připravený kvásek. Vypracujte hladké těsto, které necháte na teplém místě kynout přibližně hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
3. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky, do každého vložte lžíci zavařeného ovoce a zabalte do tvaru kuliček.
4. Vymažte formu máslem, do níž buchtičky vkládáte těsně vedle sebe. Nechte ještě asi 15 minut kynout.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, dokud nejsou buchtičky zlatavé.
6. Hotové buchtičky posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
- Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo citronovou kůru.
- Místo zavařeného ovoce můžete použít čerstvé ovoce, které lehce pocukrujte a nechte chvíli odstát, aby pustilo šťávu.
- Pokud máte rádi měkčí kůrčičku, po upečení buchtičky přikryjte utěrkou a nechte je chvíli odpočinout.
- Pro extra lesk můžete buchtičky po vyjmutí z trouby potřít rozpuštěným máslem.
- Pokud chcete, aby byly buchtičky vláčnější, můžete je po upečení přelít vanilkovým pudinkem nebo podávat s vanilkovou zmrzlinou.