Buchta s mákem recept


Buchta s mákem recept.

Ingredience:

- 200 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 150 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli

Recept:

1. Předehřejte si troubu na 180 °C a vymažte tukem a vysypte moukou formu na bábovku nebo jinou pečicí formu.
2. Ve velké míse smíchejte suché ingredience: mouku, mletý mák, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
3. Ve středně velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko a olej a dobře promíchejte.
4. Přilijte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud nevznikne homogenní těsto.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 35-45 minut, nebo dokud nejsou boky buchty zlatavě hnědé a špejle nebo nůž vložený do středu vyjde čistý.
6. Nechte buchtu chvíli vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:

- Pro intenzivnější mákovou chuť můžete do těsta přidat lžíci mákového likéru.
- Pokud máte rádi vláčnější buchtu, přidejte do těsta navíc lžíci zakysané smetany.
- Pro osvěžující kontrast můžete buchtu po upečení potřít citronovou polevou připravenou z moučkového cukru a citronové šťávy.
- Při podávání můžete buchtu posypat moučkovým cukrem nebo podávat s vanilkovou zmrzlinou pro ještě lepší chuťový zážitek.