Buchta obyčejná recept


Buchta obyčejná recept.

Buchta obyčejná je klasický český moučník, který se hodí na každou příležitost. Je jednoduchá na přípravu a můžete ji varirovat podle toho, co máte doma nebo co máte rádi. Zde je základní recept:

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 4 vejce
- 125 ml oleje
- 125 ml mléka
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přilévejte olej a mléko a nadále šlehejte.
4. Směs s vejci pomalu vmíchejte do mouky a míchejte, dokud nebude těsto hladké.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud není buchta zlatavá a testovací špejle nevyjde čistá.
6. Nechte buchtu chvíli vychladnout v formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Tento základní recept můžete obohatit přidáním čokolády, ovoce, ořechů nebo máku do těsta.
- Pro voňavější variantu můžete do těsta přidat trochu citronové nebo pomerančové kůry.
- Buchta je výborná samotná, ale můžete ji podávat třeba s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Jestli máte rádi vláčnější buchtu, zkuste do těsta přidat lžíci zakysané smetany.

Tento jednoduchý recept na obyčejnou buchtu je výborným základem pro mnoho dalších variací, tak neváhejte experimentovat podle svých chutí!