Buchta nebo bábovka ze šlehačky recept


Buchta nebo bábovka ze šlehačky recept
Buchta nebo bábovka ze šlehačky je lahodný dezert, který je ideální na nedělní odpoledne k kávě nebo čaji. Zde je postup a několik tipů, jak na to.

Ingredience:
- 250 ml šlehačky ke šlehání
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra z jednoho citronu nebo citronová esence
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Vejce společně s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do pěny.
3. Pomalu přilévejte šlehačku a nadále šlehejte.
4. K směsi přidejte postupně prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně vmíchejte.
5. Nakonec přidejte citronovou kůru nebo několik kapek citronové esence a znovu promíchejte.
6. Formu na buchtu nebo bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
7. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut. Pečení sledujte pomocí špejle - když je po vyjmutí čistá, buchta je hotová.
8. Hotovou buchtu nebo bábovku nechte chvíli vychladnout v formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy pro dokonalý výsledek:
- Důležité je šlehat vejce s cukrem dostatečně dlouho, dokud nevznikne světlá a nadýchaná pěna.
- Přidávání šlehačky ve fázi, kdy je směs již napěněná, pomáhá zachovat vzdušnost těsta.
- Citronová kůra dodá buchtě jemnou osvěžující chuť, pokud nemáte čerstvý citron, můžete použít i esenci.

Tato buchta je skvělá samotná, ale můžete ji podávat i s ovocem nebo lehkým ovocným želé. Užijte si přípravu i samotné pochutnání!