Bůček zase jinak recept.
Ingredience:
- 1 kg bůčku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 2 lžičky soli
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 500 ml piva (nejlépe tmavého)
- 3 lžíce oleje
Recept:
1. Bůček omyjte a osušte. Připravte si marinádu smícháním sladké papriky, mletého černého pepře, soli a rozdrcených stroužků česneku. Tuto marinádu rovnoměrně vtřete do bůčku ze všech stran.
2. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na hrubé kusy. V hlubokém pekáči nebo v hrnci rozehřejte olej a restujte na něm cibuli s mrkví dozlatova.
3. Na zeleninu položte marinovaný bůček. Vše přelijte pive, přikryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby.
4. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 až 4 hodiny. Čas pečení se může lišit v závislosti na velikosti a typu masa. Bůček by měl být nakonec krásně měkký a šťavnatý.
5. Hotový bůček vyjměte z trouby a nechejte ho chvíli odpočinout. Mezitím si můžete připravit přílohu, kterou bude tento pokrm doprovázet.
6. Bůček nakrájejte na porce a podávejte s vybranou přílohou.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, do marinády přidejte trochu chilli nebo cayenského pepře.
- Během pečení bůček občas přelévejte výpekem, aby byl ještě šťavnatější.
- Jako přílohu vyzkoušejte pečené brambory, knedlíky nebo čerstvý chléb, který skvěle doplní chuť pečeného bůčku.
- Zbylý výpek můžete použít jako omáčku. Stačí ji jen přefiltrovat a podle potřeby zahustit.
- Nebojte se experimentovat s dalšími druhy zeleniny, kterou můžete přidat k bůčku, jako jsou například petrželové kořeny, pastiňák nebo sladké brambory.