Bublanina s ovocem recept


Bublanina s ovocem recept.

Bublanina s ovocem je tradiční český moučník, který je podobný koláči a lze ho připravit s různými druhy ovoce. Je to jednoduchý a rychlý recept, který si můžete upravit podle sezónní nabídky ovoce. Následuje základní recept na bublaninu s ovocem.

Ingredience:
- 4 vejce
- 250 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 100 ml oleje
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- Ovoce dle sezóny a chuti (jahody, meruňky, borůvky, třešně apod.)

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte pekáč máslem nebo olejem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
2. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
3. Postupně přidávejte mléko a olej a nadále šlehejte.
4. Pomalu přisypejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a míchejte do hladka.
5. Těsto vylejte do připraveného pekáče.
6. Na těsto rozložte ovoce. Ovoce můžete lehce zatlačit do těsta.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 35-45 minut, nebo dokud není bublanina pečená (zkuste špejlí, musí vyjít suchá).
8. Nechte vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Tipy pro dokonalou bublaninu:
- Ovoce před použitím důkladně omyjte, a pokud používáte větší kusy ovoce jako meruňky nebo třešně, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky.
- Pokud používáte mokré ovoce, jako jsou jahody nebo borůvky, můžete je lehce obalit v mouce; to pomůže zabránit jejich klesání na dno těsta.
- Pro aromatickější chuť můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu nebo pomeranče.
- Bublaninu můžete podávat teplou i studenou, vynikající je s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Tento jednoduchý recept můžete obměňovat dle dostupnosti a preferencí ovoce, což z něj dělá perfektní letní moučník.