Bublanina recept


Bublanina recept.

Bublanina je oblíbený český ovocný koláč, který se dá variabilně připravit s různými druhy ovoce dle sezóny nebo preferencí. Dnes se podělím o tradiční recept na bublaninu, která je jednoduchá na přípravu a velmi chutná.

- Ingredience
- 4 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- špetka soli
- ovoce dle sezóny nebo chuti (například jahody, borůvky, meruňky)

- Recept
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
2. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky s špetkou soli ušlehejte do tuhého sněhu.
3. V jiné míse smíchejte žloutky s moučkovým cukrem, dokud směs nezbělá a nezpění. Přidejte olej a mléko, dobře promíchejte.
4. Pomalu přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Nakonec opatrně vmíchejte bílky do těsta. Snažte se zachovat co nejvíce vzduchu v těstě.
6. Na připravený plech rozetřete těsto a poklaďte ovoce. Ovoce můžete nakrájet na menší kousky nebo použít celé plody.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud bublanina nezezlátne a test pomocí špejle neukáže, že je uprostřed upečená.
8. Nechte koláč vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

- Tipy
- Pro letní variantu je výborné použít směs čerstvého ovoce, jako jsou jahody a borůvky.
- V zimě můžete použít i konzervované ovoce nebo kompot.
- Pokud máte rádi kořeněné dezerty, přidejte do těsta špetku skořice nebo vanilkový extrakt pro jemnější chuť.
- Bublanina je nejlepší čerstvá, ale dobře chutná i druhý den, pokud ji skladujete v chladu přikrytou fólií, aby zůstala vláčná.

Doufám, že vám tento recept přinese mnoho radostných chvil při pečení a pochutnání si na této tradiční české dobrotě.