Brynzové špagety s lilkem recept


Brynzové špagety s lilkem recept.

Ingredience pro brynzové špagety s lilkem:
- 250 g špaget
- 1 velký lilek
- 150 g brynzy
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá bazalka pro ozdobu

Recept:
1. Nejprve si připravte lilek. Lilek omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky. Vložte je do cedníku, posolte a nechte asi 20 minut odstát, aby ztratily hořkost.
2. Mezitím si v hrnci osolte vodu a přiveďte k varu. Vařte špagety dle návodu na obalu do al dente.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte opláchnuté a osušené kostky lilku. Smažte na středním ohni, dokud lilek nezezlátne a nezměkne, přibližně 10 minut. Přidávejte česnek nakrájený na tenké plátky a smažte, dokud neuvolní svou vůni.
4. Brynzu rozdrobte na malé kousky.
5. Uvařené špagety sceďte, ale nechte si trochu vody z vaření. Přidejte špagety k lilkům na pánev, přimíchejte brynzu a trochu vody z vaření špaget, aby se vytvořila krémová omáčka. Promíchejte, dokud se brynza nerozpustí a omáčka není hladká. Pokud je omáčka příliš suchá, přidejte trochu více vody z vaření.
6. Ochutnejte a případně dochuťte solí a černým pepřem.
7. Před podáváním špagety přemístěte na talíře a posypte čerstvou bazalkou.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu chilli vloček.
- Lilk můžete před smažením také obalit v troše mouky, což pomůže absorbovat více oleje a dodá mu krásnou křupavou texturu.
- Brynzové špagety s lilkem můžete podávat s čerstvým salátem pro lehčí a svěží jídlo.
- Pro ještě aromatickější zážitek přidejte do omáčky několik lístků čerstvého oregana nebo tymiánu.