Brusinkový kompot recept.
- Brusinkový kompot
**Ingredience:**
- 250 g brusinek
- 100 g cukru
- 1 l vody
- Kůra z 1 citronu
- 1 hůlka skořice
- Pár hřebíčků
**Recept:**
1. Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu.
2. Přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
3. Do hrnce přidejte brusinky, citronovou kůru, skořici a hřebíčky.
4. Snížte teplotu a nechte kompot pomalu vařit asi 15 minut, dokud brusinky nezměknou a některé z nich nezačnou praskat. Pokud máte raději méně hustý kompot, vařte kratší dobu.
5. Po uvaření odstraňte z hrnce skořici, hřebíčky a citronovou kůru.
6. Nechte kompot vychladnout, poté ho můžete podávat buď teplý nebo vychlazený.
**Tipy:**
- Pro zajímavější chuťový profil můžete přidat i kousky jiného ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky. Přidávejte je společně s brusinkami.
- Pokud preferujete sladší kompot, můžete přidat více cukru. Naopak pro osvěžující, méně sladkou verzi cukr uberte.
- Tento kompot je vynikající nejen jako samostatný dezert, ale skvěle doplní i vánoční pečeně, pudinky nebo se může podávat s vanilkovou zmrzlinou.
- Pro uchování kompotu ho můžete nalít do sterilizovaných sklenic ještě horký a uzavřít. Po vychladnutí skladujte na chladném a tmavém místě.