Brusinková bábovka s drobenkou recept.
Ingredience:
Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 125 g másla
- 125 ml mléka
- 3 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 200 g brusinek (mohou být i mražené)
Pro drobenku:
- 50 g másla
- 70 g hladké mouky
- 50 g cukru
Recept:
1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
2. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.
3. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce, vanilkový cukr a dále šlehejte, dokud nebude směs hladká.
4. Do směsi postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a mléko, střídavě, dokud nezískáte hladké těsto.
5. Nakonec opatrně vmíchejte brusinky do těsta.
6. Připravte si formu na bábovku, kterou si vymažte máslem a vysypte moukou.
7. V jiné míse připravte drobenku. Smíchejte mouku, cukr a máslo a rukama zpracujte v hrubou drobenku.
8. Polovinu těsta vlijte do formy, posypte polovinou drobenky, přidejte zbytek těsta a na vrch rozprostřete zbytek drobenky.
9. Pečte v předehřáté troubě asi 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu bábovky nevyjde čistá.
10. Nechte bábovku vychladnout v formě na 10 minut, poté ji vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pokud používáte mražené brusinky, není nutné je rozmrazovat. Přidání přímo do těsta zamezí jejich propadnutí na dno bábovky.
- Pro extra lesk můžete bábovku po upečení potřít rozpuštěnou čokoládou nebo jednoduchým cukrovým polevem.
- Aby byla bábovka ještě šťavnatější, můžete do těsta přidat lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.